lauantai 20. marraskuuta 2010

Keramiikka (syksy 2010)

Tein keramiikkaosuuden vasta kolmantena lukuvuonna Aiku 2 -ryhmän kanssa johtuen siitä, että Aiku 1:n keramiikkaosion suhteen minulle tuli ylitsepääsemättömiä aikataulujen yhteensovitusongelmia.

Opettaja Marja Myllymäen tehtävänanto oli seuraavanlainen:

"Ajattelin, että tekisimme pienen kaatimen tai kynttilänjalan ”Picasson hengessä”. Tarkoituksena ei ole kopioida mestarin töitä, mutta saadaksenne virikkeitä voisitte googlata Picasson keramiikkaa .(Googlen kuvahaulla ”Picasso ceramics” löytyy runsaasti kuvia.) Avainasiat ovat muodon vapaus ja värikäs koristelu. Työt tehdään käsin rakentamalla ja maalataan alilasiteväreillä ja sitten lasitetaan. Toivoisin jokaiselta muutaman luonnoksen ensimmäiseksi kerraksi, aikaa kun ei ole mitenkään liikaa."

Ensimmäisellä kerralla tutustuimme saveen materiaalina ja teimme pienen kupin tai vastaavan esineen makkaratekniikalla. Olin yllättynyt siitä, kuinka helppo savea oli työstää. Makkaratekniikka osoittautui myös helpoksi tavaksi hallita esineen muotoa. Olin kokeillut savitöiden tekemistä työväenopiston kurssilla 1990-luvun alussa, ja siltä kurssilta minulta jäi muistoksi vain epäonnistumisen tunteita.

Ensimmäisen illan tuotokset. Minun kipponi on takarivissä toinen oikealta.

Harjoitustyöksi valitsin lintukannun. Piirsin luonnoksia niin pyöreistä ja pulleista kuin hoikista ja pitkäkaulaisista linnuista. Koska tekniikka oli minulle uusi, en halunnut tehdä mitään liian vaikeaa, ja päädyin tekemään muodoltaan varsin selkeän kannun.

Siivet paikallaan

Maalatut esineet valmiina poltettavaksi.
Valmista kannua en ole ottanut käyttöön, mutta sen sijaan purkki palvelee kynäpurkkina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti